Solliciteren met een streepje voor

Met afstand het spannendste deel van het zoeken en vinden van een nieuwe baan is het (eerste) sollicitatiegesprek. Je bent uitgenodigd om te laten zien dat jij de geknipte persoon bent voor de functie en daarbij kan je niets aan het toeval overlaten. Je bereid je dus goed voor, hebt een geweldige outfit klaarliggen. Je bent er klaar voor. Wat kan er misgaan?
Nou… behoorlijk wat! Ik bespreek hieronder wat dingen die je echt niet moet overslaan in de voorbereiding op je sollicitatie en tijdens het gesprek. Zo heb jij al een streepje voor op de solliciterende massa.

Ken je gesprekspartner

Heb je bijvoorbeeld verdiept in het bedrijf waar je solliciteert? En de persoon met wie je het gesprek hebt? Dat doen ze overigens over jou ook, dus geneer je niet en zoek je gesprekspartner op via LinkedIn!
Door je te informeren over het bedrijf en je gesprekspartner kan je om te beginnen beter inschatten wat de cultuur is. Erg handig bijvoorbeeld bij de keuze van de outfit voor het gesprek. Te casual is sowieso een no-go, maar er zijn wel gradaties in wat een bedrijf mogelijk van jou verwacht. Als je uiterlijk klopt met hoe men op een gemiddelde dag gekleed gaat in een bedrijf, heb je al een punt gescoord. Je geeft daarmee aan dat je binnen de cultuur past. En die informatie is heel makkelijk te krijgen door een telefoontje met de receptie van het bedrijf.
Als je dan ook nog vragen weet te stellen of te beantwoorden over het bedrijf omdat je de website hebt gecheckt, is dat alweer een punt: je hebt je huiswerk gedaan en bent niet te bescheiden om dat te laten merken. Reken maar dat dit op prijs wordt gesteld tijdens je sollicitatie!

De beste jij

Je laat bij zo’n gesprek natuurlijk het allerbeste van jezelf zien, maar waak ervoor dat je niet overdrijft; dat kan makkelijk worden opgevat als arrogantie en dat is ook weer niet de bedoeling.
En waak ook voor het te mooi maken van je ervaring of vaardigheden. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen hun cv wat aanpassen naar gelang wat er gevraagd wordt. Niet doen! Los van dat het ronduit liegen is, brengt het je ook nog eens nergens. Beter ben je eerlijk over die ene vaardigheid waar je niet over beschikt, maar die je graag wilt aanleren. Vertel over de manier waarop je eerder vaardigheden aanleerde die je niet beheerste. Of dat stuk ervaring dat je niet hebt, maar waarvan je absoluut zeker weet dat je het kunt. De kans bestaat zeker dat je toch een kans krijgt als je er eerlijk over bent. Dat voelt toch veel beter?

Nog zo’n valkuil is negatief praten over je huidige (vorige) werkgever. Wat er ook is voorgevallen, hoe onjuist je ook bent behandeld in jouw ogen, het is niet iets voor in de sollicitatieprocedure. Het is zoveel chiquer om dat, zelfs als er rechtstreeks gevraagd wordt waarom je vertrekt, bij jezelf te houden. Bedenk daarom tevoren wat je gaat zeggen op deze vraag en ga daarbij uit van hoe jij wilt dat jouw toekomst eruitziet. Uiteindelijk wil je immers vooruit en dat gaat veel beter als je je daarop richt in plaats van op het verleden. De beste jij is in elk geval een positieve jij!

Tot slot

Wees ook niet bang om vragen te stellen over de verdere procedure na dit gesprek. Dat laat alleen maar zien dat je initiatief toont en dat wordt altijd als een positieve eigenschap gezien.

Je hebt nu de eerste stappen gezet in succesvol solliciteren. Maar zoals aan het begin van dit artikel al gezegd, het is en blijft enorm spannend en ik wens je dan ook heel veel succes!
Mocht je meer informatie zoeken of nog wat meer hulp nodig hebben, check dan ook mijn blog “Hoe je beter gevonden wordt (op LinkedIn)” of kijk op mijn website hoe ik je verder kan helpen.

Laat een reactie achter

Beter Gevonden Worden

Judith den Dunnen
E-mailadres: info@betergevondenworden.nl
Telefoon: 06-23650487
KvK 57565287
btw-id NL001902293B33