Bouwen aan je online netwerk

Dat LinkedIn zo ongeveer dé plek is om een nieuwe baan te zoeken en te vinden mag inmiddels wel bekend zijn. Maar om dit tot een succes te maken, moet je natuurlijk beschikken over een goed en liefst groot online netwerk. Hoe meer connecties je hebt, hoe beter je vindbaar en zichtbaar bent. Maar hoe kom je daaraan?

Eerst even de misschien wel belangrijkste regel bij het uitbreiden van je online netwerk:
Voeg altijd een persoonlijke boodschap toe aan je connectieverzoek. Dat staat wel zo aardig en geeft je bovendien de gelegenheid aan te geven wat jij en de persoon in kwestie voor elkaar zouden kunnen betekenen. Overigens accepteren veel mensen geen verzoeken zonder persoonlijk bericht; dat is een keuze waar je rekening mee moet houden.

De basis

Je begint heel simpel met het uitnodigen van mensen uit je eigen real life netwerk: (ex-) collega’s, studiegenoten, zakenrelaties enzovoort. De collega’s en studiegenoten kan je ook gelijk om een aanbeveling vragen, zij kennen jouw werk(houding) immers. Overigens hebben aanbevelingen, liefst recent, een positief effect op de manier waarop recruiters kijken naar jouw profiel en vergroot dus je kansen.

LinkedIn-groepen

Een goede manier om je netwerk uit te breiden, is je aanmelden bij voor jou relevante groepen op LinkedIn. Zoek er overigens wel een uit die actief is, er zijn heel veel inactieve groepen en daar heb je natuurlijk weinig aan in de jacht op jouw droombaan.
Binnen de juiste groep zijn mensen actief die jou misschien wel verder kunnen helpen. Omdat ze werken bij een bedrijf waar jij ook heel graag in dienst zou gaan, of omdat ze een groot netwerk hebben binnen de branche waar jij zoekt naar een baan. Schroom niet om ook deze mensen uit te nodigen. Met het juiste bericht erbij wordt dat niet als “gek” ervaren, eerder als initiatiefrijk. En van dat laatste gesproken: laat ook van je horen binnen de groep, onbekend maakt onbemind immers!

Kruiwagens

Niemand kan zonder een kruiwagen: in dit geval iemand die jou brengt op een plek waar je anders misschien wel nooit was gekomen. Je kent misschien Rob (R.E.) Mes, die zich op LinkedIn belangeloos opwerpt als kruiwagen voor werkzoekenden. En met doorslaand succes. Zijn enorme online netwerk heeft al velen direct of indirect aan een baan geholpen. Onlangs kondigde hij aan het maximum aantal connecties te hebben bereikt (dat zijn er 30.000 !) en verzocht hij de niet-werkzoekenden de online connectie te verbreken en hem in plaats daarvan te volgen om zo plaats te maken voor de mensen waar hij het voor doet: de baan-zoekers.
Inmiddels heeft hij ook de nodige navolgers gekregen. Dat zijn dus de mensen die je in elk geval moet hebben. Ze zijn niet heel moeilijk te vinden: zoek in LinkedIn op “verbinder” of “kruiwagen” en je komt al een heel eind.

Onbekend is niet meer onbereikbaar

Stap je in het echte leven misschien niet zo gemakkelijk op een totaal onbekende af, virtueel is dat net even iets makkelijker. En daarmee ligt een categorie connecties open die niet direct voor de hand ligt. Iemand die reageert op een post van een bekende kan je best een connectieverzoek sturen als jij denkt (of in diens profiel ziet) dat er raakvlakken zijn. Ook hier geldt dat een goed verhaal bij je verzoek wonderen doet!
En oh ja, als je dan op een profiel kijkt, doe dat dan niet anoniem, maar met open vizier. Op een netwerkbijeenkomst loop je immers ook niet met een zak over je hoofd!

En nu aan de slag

Je hebt nu de nodige handvatten om je netwerk op LinkedIn snel te vergroten. Plan daar echt tijd voor in, dat betaalt zich zeker terug. Elke dag een half uurtje is al voldoende.
Heel veel succes!

Meer tips nodig? Download dan mijn gratis Checklist LinkedIn Profiel  voor werkzoekenden.

Laat een reactie achter

Beter Gevonden Worden

Judith den Dunnen
E-mailadres: info@betergevondenworden.nl
Telefoon: 06-23650487
KvK 57565287
btw-id NL001902293B33